Rad sa studentima s...

Notifications
Clear all

Rad sa studentima s invaliditetom u visokom obrazovanju: Izazovi, strategije i najbolja praksa

7 Posts
8 Users
1 Reactions
228 Views
New Member

Imam različita iskustva (ne kažem da imam puno iskustva) iz svojih susreta s studentima sa invaliditetom. Najčešće se radilo o situacijama gdje se nastava treba održavati u dvoranama do kojih je moguć pristup invalidskim kolicima, te situacijama kad je studentima trebalo omogućiti više vremena za polaganje ispita i tiskanje radnih zadataka većim fontom. Međutim, imao sam u dva navrata priliku držati nastavu i ispite i sa studentima s težim invaliditetima koji upoće nisu mogli sudjelovati na nastavi, a još manje na ispitima bez osobnih asistenata. Ta iskustva su i za mene kao nastavnika bila dosta potresna, ali su i djelovala na način da su mi podigla svjesnost o potrebama tih i takvih ljudi. Ne samo u nastavi nego i općenito. Tako da se slažem s  kolegicama gore koje su naglašavale potrebu da se na njihove zahtjeve fleksibilno reagira. 

Reply
New Member

Da bismo poboljšali pristupačnost, prilagodili nastavu i osigurali adekvatnu podršku studentima s invaliditetom, možemo provesti nekoliko ključnih koraka kao institucija koja se bavi obrazovanjem, a to je kroz Pristupačno okruženje tj. osigurati fizički pristup svim prostorima, uključujući ulaze, učionice i sanitarne čvorove, te koristiti tehnologiju koja podržava različite oblike učenjenja, prilagodbom u nastavi kroz razvoj personaliziranih planova učenja , uključujući dodatno vrijeme za ispite ili alternativne metode ocjenjivanja. Recimo studenta s disgrafijom možemo ispitati usmeno i sl... Također, bitna je obuka nastavnog osoblja tj. edukacija nastavnika o inkluzivnoj pedagogiji i načinima kako prepoznati i odgovoriti na potrebe studenata s invaliditetom kao i osigurati dostupnost stručne podrške, kao što je psihološko savjetovalište na Kampusu i sl.

Reply
Page 2 / 2
Skip to content